Niezbędnik kucharza

chocolate-968457_1280Czekolada w kąpieli (bain marie)

Brzmi dosyć obco ale ta metoda jest bardzo prosta. Aby prawidłowo rozpuścić czekoladę, połam ją na kawałki i umieść w misce, najlepiej metalowej. Czekolada rozpuści się dzięki parze wodnej, która będzie ogrzewała miskę.

 

 

coffee-944032_1920

Biszkopt

3/4 szklanki mąki

3/4 szklanki cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

- 5 jajek

Nagrzewamy piekarnik na 180C.Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy powoli cukier,  ubijając po każdym dodaniu. Dodajemy żółtka, nadal ubijając. Do masy wsypujemy mąkę. Delikatnie mieszamy, by składniki się połączyły. Wstawiamy do pieca na ok. 30 min.

 

 

citrus-991090_640

Lemon curd

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 cytryny
  • 110g cukru
  • 70g masła

Cytryny wyparzyć, skórkę otrzeć. W niedużej metalowej misce  roztrzepać jajka, żółtka i cukier aż do połączenia składników. Postawić miskę na garnku z małą ilością wody, podgrzewać na małej mocy palnika, cały czas mieszając. Dodajemy masło i sok z cytryny. Mieszamy, do zagotowania i zgęstnienia kremu.

 

 

 

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.