Zupa kalafiorowa z warzywami

Post po długiej – półrocznej przerwie. Mam nadzieję że więcej nie będziemy się rozstawać na tak długi czas:)

Dzisiaj przepis na ulubioną zupę mojej Mamy… kalafiorową! Można jeść (i robić:) cały rok, jednak najlepszego kalafiora dostaniemy w okresie letnim. Możemy również skorzystać z mrożonego odpowiednika ja jednak korzystałam do tej pory, jedynie ze świeżego. Jeśli zostało nam trochę bulionu, jak najbardziej możemy go wykorzystać. Danie łatwe w przygotowaniu oraz dosyć tanie. Jest na nie mnóstwo sposobów, ja dziś zaprezentuję Wam wersję którą robię u siebie w domu. Moja zupa jednak różni się nieco za każdym razem, bowiem daję do zupy takie ,,urozmaicenie” jakie akurat mam w lodówce. Może to być na przykład kawałek mięsa albo kilka plasterków boczku .

cauliflower-849643_1280

 

(Czas przygotowania: 30 minut + czas gotowania do miękkości warzyw ok. 40 minut Ilość porcji: 5 – 6)

 

Składniki:

-1 główka kalafiora (lub ew. 1 paczka mrożonego)

- 3 marchewki

- 6 dużych ziemniaków (ew. ryż)

- sól i pieprz

- ząbek czosnku

- 5-6 szklanek wody

- łyżka masła

- opcjonalnie: 1 cebula, śmietana, łyżka masła, natka pietruszka, kawałek mięsa (przygotowanego), przyprawy według uznania

 

 

Sposób przygotowania:

1. Marchewkę oraz ziemniaki myjemy i obieramy.

2. Marchew kroimy w grubsze plastry, a ziemniaki w kostkę.

3. W garnku roztapiamy masło na małym gazie, uważając by się nie przypaliło.

4*. Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle.

5. Kalafiora bardzo dokładnie myjemy, obrywamy liście i dzielimy na mniejsze różyczki.

6. Dodajemy go do masła i podsmażamy.

7. Wlewamy wodę. (ważne, aby nie było jej za mało ani za dużo)

8. Dodajemy pokrojone warzywa oraz przyprawy.

9. Gotujemy aż do miękkości warzyw.

10*. Podajemy z śmietaną.

* – punkty nieobowiązkowe

Gotowe! Smacznego!

 

A Wy jaką zupę lubicie najbardziej? Piszcie w komentarzach:)

 

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.