Rolada z ciasta drożdżowego z mięsem mielonym

mincer-783559_640(Czas przygotowania: 30 minut + 1,5h pieczenia     Ilość porcji: 2 rolady dla około 3 osób – razem 6 porcji)

 

Składniki:

Ciasto drożdżowe na słono

- 500g mięsa mielonego

- 2 jajka

- sos pomidorowy / koncentrat

- suszone warzywa do zupy  (nie ,,warzywko”)

- bazylia, zioła prowansalskie

- sól i pieprz do smaku

- olej

 

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzewamy do 180C. Mięso myjemy, odsączamy, dodajemy jedno jajko, warzywa i przyprawy. Mieszamy aż do połączenia składników. Smażymy aż mięso będzie białe i lekko zarumienione. Odsączamy mięso z pozostałego płynu. Gotowe ciasto wałkujemy i dzielimy na dwa kwadraty bądź prostokąty. Na środku każdej części nakładamy mięso i zawijamy w roladę (lekko dociskając boki). Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy rolady i smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Pieczemy około 1,5h n a złoty kolor. Podajemy z sosem pomidorowym.  Gotowe! Smacznego!

6 Komentarze

  1. Fajny przepis, prosto opisany, ja jednak nie lubię mięsa mielonego, wiec to nie dla mnie.
    x-lauraxx.blogspot.com

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.