Ciasto drożdżowe na słono

dough-702962_640                                                                                                                                           (Ilość porcji: ciasto na 3-4 osoby       Czas przygotowania: 30 min. + wyrastanie)

 

Składniki:

- 3 szklanki mąki

- 20g drożdży

- 1,5 szklanki mleka

- szczypta soli

- łyżka cukru

- 3 łyżki oleju

 

Sposób przygotowania:

W misce mieszamy drożdże z cukrem i solą, dodajemy letnie mleko i dwie łyżki mąki. Wszystko razem mieszamy i odkładamy w ciepłe miejsce na pół godziny. Resztę mąki wsypujemy na stolnicę, wlewamy zaczyn, olej i wyrabiamy ciasto, aż będzie „odchodziło” od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1h.  Wyjmujemy wyrośnięte ciasto, uderzamy w nie ręką. Jest gotowe do upieczenia. Gotowe! Smacznego!

2 Komentarze

  1. Owszem, przepis może być bazą do różnych dań. Przepis na jedną z nich podam już jutro! :)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.