Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ryżem

turkey-hen-569069_640                               (czas przygotowania: 60min.  Ilość porcji: 3-4)

 

Składniki:

- jedna podwójna pierś z kurczaka

- puszka ananasów (z sokiem)

- 2 duże marchewki

- puszka kukurydzy

- passata pomidorowa

- sok z 1 pomarańczy

- sok z połowy cytryny

- 2 duże cebule

- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

- zioła prowansalskie

- łyżka cukru / miodu

- sól i pieprz do smaku

- łyżka masła

- szklanka ryżu (może być także w woreczkach)

 

 

Sposób przygotowania:

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Masło rozpuszczamy na głębokiej patelni (typu wok). Wrzucamy cebulę, kurczaka i smażymy aż do usmażenia się kurczaka. Wyciskamy sok z cytryny i pomarańczy, odsączamy sok z ananasów, wlewamy go na patelnię. Zagotowujemy, w międzyczasie myjemy, obieramy i  kroimy marchewkę w cienkie pół plasterki. Dodajemy do sosu. Otwieramy puszkę kukurydzy i również ją dodajemy. Ananasa kroimy w kostkę, wrzucamy do sosu. Dodajemy passatę. Ryż płuczemy i gotujemy według przepisu na opakowaniu (można także użyć ryżu w torebkach). Smażymy aż do miękkości warzyw, doprawiamy. Mąkę ziemniaczaną rozcieńczamy w pół szklanki wody i dodajemy do całości. Energicznie mieszamy całość aż do połączenia składników. Nakładamy na talerz.

Gotowe! Smacznego!

 

6 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.