Blok czekoladowy

cocoa-728207_640(czas przygotowania: 20min. plus chłodzenie 3-4 h   -  ilość porcji: 4-5)

 

 

Składniki:

- 5 łyżek kakao lub 1 rozpuszczona gorzka czekolada

- pół szklanki mleka

- 250g mleka w proszku

- dwie krople aromatu waniliowego albo cukier waniliowy

- pół szklanki cukru

- opcjonalnie: paczka pokruszonych herbatników, bakalie

- 200g roztopionego masła

 

Sposób przygotowania:

Mleko, cukier, masło i kakao przełożyć do garnka i podgrzewać na wolnym ogniu do czasu połączenia się składników. Ściągnąć garnek z gazu i szybko mieszając dodać mleko w proszku i cukier waniliowy albo aromat. Mieszać do otrzymania jednolitej masy. Przełożyć ją do formy (ja używam jednorazowej, aluminiowej). Wstawić do lodówki na około 3-4 h. Gotowe! Smacznego!

 

 

 

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.