Pierogi ruskie

dumplings-1097813_1280

(około 40 pierogów, czas przygotowania: 3h)

Składniki:

  • Farsz:
  • 500 g sera białego tłustego lub półtłustego
  • 500 g ziemniaków
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 cebulki
  • Ciasto:
  • 600 g mąki
  • sól
  • 220 ml wrzącej wody
  • 2 jajka
  • 40 g masła

 

Przygotowanie:

Farsz:

  •  Ziemniaki obrać, opłukać, włożyć do garnka, dodać sól, przykryć zimną wodą i zagotować. Gotować  przez około pół godziny lub do miękkości. Odcedzić, a i jeszcze gorące roztłuc bardzo dokładnie tłuczkiem do ziemniaków. Ziemniaki całkowicie ostudzić.
  • Ser pokruszyć lub rozgnieść widelcem. Wymieszać z ziemniakami, doprawić solą i pieprzem. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle , dodać do nadzienia

Ciasto:

  • Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Do zagotowanej wody włożyć masło i roztopić, stopniowo wlewać do mąki, mieszając wszystko łyżką, na razie jeszcze niedokładnie. Dodać jajko i połączyć wszystkie składniki, zagnieść gładkie ciasto. Wyłożyć na podsypany mąką blat i wygniatać przez około 7 – 8 minut. Zawinąć w folię i odstawić na ok. 30 minut. Ciasto podzielić na 4 części i kolejno rozwałkowywać na cienki placek (około 2 – 3 mm), obsypując w razie potrzeby stolnicę mąką.
  • Małą szklanką wycinać kółka, następnie na środek nakładać po jednej płaskiej łyżce farszu. Składać na pół i zlepiać dokładnie brzegi.
  • W dużym garnku zagotować osoloną wodę kiedy będzie mocno wrzała, włożyć pierwszą partię pierogów (około 10 sztuk). Po  zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować pierożki przez około 2 minuty licząc od czasu wypłynięcia ich na powierzchnię wody. Wyłowić łyżką cedzakową na talerz.

Podawać ze skwarkami. Gotowe! Smacznego!

 

 

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.