Tort czekoladowo – brzoskwiniowy

IMG_20160218_210018

( ilość porcji około 3-4)

 

Składniki:

3/4 szklanki mąki

3/4 szklanki cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

- 5 jajek

-puszka brzoskwiń

- śmietanka 30-36 %

- mały słoik nutelli

- paczka wiórków kokosowych

 

Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik na 180C.Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy powoli cukier,  ubijając po każdym dodaniu. Dodajemy żółtka, nadal ubijając. Do masy wsypujemy mąkę. Delikatnie mieszamy, by składniki się połączyły. Wstawiamy do pieca na ok. 30 min. Śmietankę ubijamy z dwoma łyżkami cukru (ważne żeby jej nie przebić bo zrobi się masło :). Brzoskwinie odsączamy i kroimy w małe plasterki. Upieczony i wystudzony biszkopt wyjmujemy z blachy, smarujemy nutellą, na to nakładamy ubitą śmietankę. Dodajemy brzoskwinie i wszystko posypujemy wiórkami kokosowymi. Gotowe! Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.