Smażona pierś z indyka, puree z ziemniaka i pomidorki koktajlowe gotowane na parze

IMG_20160202_213909

 

Czas przygotowania – ok. 1h    Ilość porcji – 3-4

 

Składniki:

- pudełko pomidorków koktaliowych

- jedna podwójna pierś z indyka

- 8 ziemniaków

- suszona słodka papryka

- 1 ząbek czosnku

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- 4 łyżki mleka

- 2 łyżki masła

- sól i pieprz

 

Przygotowanie

Pierś z indyka kroimy w paski o grubości palca, marynujemy w marynacie z oliwy, soli, pieprzu, posiekanego czosnku i suszonej papryki.  Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy z dodatkiem soli.  Zagotowujemy wodę w garnku, nakładamy sitko i wkładamy do niego umyte pomidory, parujemy aż do lekkiego zmarszczenia się skórki. Ugotowane i odsączone ziemniaki blendujemy na gładką masę, powoli dodając masło i mleko oraz przyprawy (według uznania). Mięso smażymy na rozgrzanej oliwie aż się zarumieni. Zdejmujemy z patelni na przygotowany wcześniej talerz wyłożony papierowym ręcznikiem (aby odciekł  tłuszcz). Nakładamy wszystko na talerz. Gotowe! Smacznego!

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.