Karnawałowe faworki

Liczba porcji: około 50 faworków  Czas przygotowania: 1,5h (ze smażeniem)

bake-1706051_1280

Składniki:

  • 250 g. mąki
  • 20 g. cukru
  • 2 jajka
  • 120 g. śmietany
  • 2 łyżki octu albo 1 łyżka spirytusu
  • Olej rzepakowy do smażenia faworków

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą aż do powstania jednolitej masy. Ciasto na przemian rozwałkowujemy i ugniatamy przez 10 min. Po tym czasie cienko rozwałkowujemy i tniemy na małe prostokąty . Na środku ciastka robimy otwór przez który przewlekamy drugi koniec. Tak przygotowane faworki smażymy na głębokim oleju po ok. 3 min z każdej strony. Gotowe! Smacznego!

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.