Kasza gryczana z kurczakiem, sosem grzybowym i karmelizowaną cebulą

buckwheat-668460_1280

 

 

 

 

 

 

Ilość porcji: 5     Czas przygotowania: 1h

 

Składniki:

- 1 podwójna pierś z kurczaka

- garść suszonych grzybów

- garść suszonych pomidorów

- 250g kaszy gryczanej

- łyżka śmietany

- łyżka mąki ziemniaczanej (skrobi)

- 3 cebulę

- 2 łyżki cukru

- sól i pieprz

- kawałek masła

- oliwa z oliwek (jeżeli chcecie możecie użyć oleju)

- szklanka wody

- suszone: bazylia, majeranek i papryka

 

 

Przygotowanie:

Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Kurczaka myjemy, pozbawiamy ewentualnych kostek, kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy na oliwie z oliwek. Cebulę (2) i pomidory kroimy w kostkę, dodajemy do kurczaka i podsmażamy. Grzyby płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy małą ilością wody i zagotowujemy, odsączamy, studzimy i kroimy w małe kawałki. W szklance wody rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną, wlewamy do garnka, dodajemy grzyby, śmietanę i  doprawiamy ziołami. Kroimy cebulę w małe piórka. Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy cebulę i zasypujemy cukrem, nie ruszamy nie mieszamy i czekamy aż cukier się skarmelizuje i cebula ściemnieje. Do garnka z sosem grzybowym wrzucamy kaszę, mieszamy. Podajemy z cebulką. Smacznego!onion-1144620_1280

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.