Gołąbki w sosie pomidorowym

IMG_20160118_195341

 

 

 

 

 

Ilość porcji: 6     Czas przygotowania: 2h

 

Składniki;

- biała kapusta

- 1 torebka ryżu

- 500 g mielonego mięsa np. z łopatki

- słoiczek koncentratu pomidorowego

- przyprawa do mięsa

- sól, pieprz

- 1 jajko

- bazylia

 

Przygotowanie:

Gotujemy ryż. Kapustę myjemy i obrywamy górne liście. Wkładamy do garnka i zalewamy 1l wrzątku (można też podgotować kapustę żeby nie była twarda). Mięso przekładamy do miski, doprawiamy, dodajemy ryż i jajka. Rozgrzewamy piec do 200C (gołąbki możemy też ugotować). Przygotowujemy sos: koncentrat pomidorowy mieszamy z szklanką wody, solą i pieprzem oraz bazylią. Odrywamy liście kapusty. Przygotowujemy gołąbki: łyżkę mięsa nakładamy na liścia kapusty i zawijamy w kopertę. Gotowe gołąbki wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem. Wstawiamy do pieca i pieczemy ok. 1h (pilnując by nie wyschły). Gotowe! Smacznego!

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.