Fondant z płynną czekoladą

foundant

 

 

 

 

 

Przepis na ok. 5 porcji. Czas przygotowania – 30 min. plus 10 min. pieczenia.

Składniki:

- 100g gorzkiej czekolady

- 100g masła

- 75g cukru

- 25g mąki

- 2 jajka

- 2 łyżki kakao

- bakalie (według uznania)

- mleko do namoczenia rodzynek (jeżeli je używasz)

 

Przygotowanie:

Namocz rodzynki w mleku (jeżeli je używasz). Rozgrzej piekarnik do temp. 180 st. C. Czekoladę z masłem rozpuść w garnku nad unoszącą się parą (metoda bain marie tutaj – http://kuchennespojrzenie.blogujaca.pl/niezbednik/ ) Jajka utrzyj z cukrem, dodaj mąkę i kakao, a po chwili roztopioną czekoladę i ewentualnie rodzynki. Masę przelej do małych foremek na suflety lub do sylikonowych foremek na muffinki. Foremki wstaw do piekarnika na 10-12 minut (w zależności od wielkości). Podawaj od razu, pamiętając że w środku masa nie powinna być do końca ścięta. Gotowe!

 

Smacznego !

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.