Zupa krem warzywno-pieczarkowa

button-mushroom-699939_1280

Przepis na około 4-5 porcji. Czas przygotowania  – ok. 1 -1,5 h

 

Składniki ;

- pół kg pieczarek

- kilka plasterków boczku (ok. 6)

- kawałek żółtego sera

- łyżka masła

- 4 duże marchewki

- 6 ziemniaków

-1 seler

-1 cebula

- sól i pieprz do smaku

- trochę soku z cytryny

- łyżka śmietany

 

Przygotowanie:

Pieczarki, marchewki, ziemniaki, selera i cebulę  dokładnie myjemy i obieramy. Wszystkie warzywa kroimy w niewielkie kawałki (nie mogą być za małe,  ponieważ będzie ciężko je zmiksować,  ani za duże, gdyż będą się długo gotowały). Zagotowujemy wodę w garnku ( ok. 1,5 szklanki) dodajemy sól.   Gdy woda się zagotuje, wrzucamy warzywa i gotujemy je do miękkości ( pilnując by nie zabrakło wody). Warzywa przygotować możemy również na parze . Ścieramy żółty ser na tarce o dużych oczkach (ilość według uznania). Podsmażamy boczek. Studzimy warzywa i blendujemy, dodajemy masło i śmietanę, doprawiamy według uznania. Zupę  nakładamy na głęboki talerz, posypujemy serem, kładziemy na górę boczek.

 

SMACZNEGO!frog-927768_640.jpg

5 Komentarze

  1. Bardzo dziękuję :)
    Czas przygotowania na pewno w najbliższym czasie uzupełnię.
    Lepiej wszystko zrobić na świeżo.
    Miłego gotowania. :)

  2. Gratuluję pomysłu. Mam na piśmie, że potrawy zostały przetestowane na rodzinie, a wszyscy czują się dobrze i wspominają ucztę smakową. Ciekawi mnie czas przygotowania potraw. Czy przed pracą coś zaczynać czy po albo zostawić na dzień wolny. Trzeba będzie jeszcze po takim ataku weny posprzątać zapewne zdemolowaną kuchnię. Ale warto zadziałać. Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.